Έρευνα: Ζευγάρι ήταν στην πραγματικότητα ο Κίτσος και η Μαγδαληνή (+φωτο)


Φυσικά αναφερόμαστε στον Κίτσο και την Μαγδαληνή από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια. Διαβάστε για την έρευνα και την ιστορία του ζευγαριού

Σημαντικά ευρήματα για την παράδοση της Καλύμνου έφερε στο φως η έρευνα γνωστής ιστορικού. Η ειδικευμένη ερευνήτρια μουσικής ιστορίας, Νίκη Ανεστοπούλου, αποκαλύπτει σε άρθρο της στον "Ελεύθερο Τύπο", τη σχέση της Μαγδαληνής (που κατέβαινε κάτω στην αυλή) και του Κίτσου (του οποίου η μάνα κάθονταν στην άκρη στο ποτάμι και το μάλωνε). Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα από το κείμενο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα.

"...Τα παραδείγματα αυτά απαντώνται και στα νησιά του Αιγαίου, όπως στην Κάλυμνο όπου ένα ζευγάρι της εποχής, ο Κίτσος και η Μαγδαληνή, πέρασε στην ιστορία μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς και μνημονεύονται μέχρι και σήμερα. Εκεί έχουμε το παράδοξο να μνημονεύεται ο καθένας ξεχωριστά σε διαφορετικά τραγούδια και όχι σε ένα. Βέβαια λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα όχι μόνο υπήρξαν ιστορικά, αλλά ήταν και στην πραγματικότητα ανδρόγυνο."

Ο Αχινιός επικοινώνησε με την κ.Ανεστοπούλου και έμαθε περισσότερα για την ιστορία του ζευγαριού και το νόημα των πασίγνωστων τραγουδιών.

Ποιος ήταν ο Κίτσος;
Ο Κίτσος ήταν κλέφτης (αντάρτης) από την Εύβοια που βρέθηκε στο νησί της Καλύμνου γύρω στη δεκαετία του 1840 κυνηγημένος από καθεστωτικούς που είχαν ενοχληθεί από την στάση του απέναντι στο βασιλιά. Πολλές είναι οι θεωρίες για το πώς βρέθηκε αλλά οι περισσότερες πηγές αναφέρουν πως μεταφέρθηκε κρυφά από Καλύμνιους ναυτικούς στο αμπάρι ενός καραβιού.

Ποια ήταν η Μαγδαληνή;
Ήταν μια νεαρη Καλυμνιά, πιθανόν από την Πόλη του νησιού, γνωστή για την ομορφιά αλλά και την "νοικοκυροσύνη" της. Πολλά τραγούδια είχαν γραφτεί για την ομορφιά της αλλά μόνο ένα σώζεται σήμερα.

Περιγράψτε μας τη σχέση τους.
Ο Κίτσος εργάστηκε αρκετό καιρό στα καΐκια του πατέρα της και μαγεμένος-όπως όλοι βέβαια-από την ομορφιά της, αποφάσισε να ζητήσει το χέρι της. Ο πατέρας της όμως αρνήθηκε, αφού την είχε τάξει σε έναν βοσκό από το χωριό Σκάλια. Μάλιστα για να την πείσει έβαλε τις γυναίκες της γειτονιάς να της τραγουδούν για την αγάπη του βοσκού και για την επιπολαιότητα των ναυτικών. Ακόμα τραγουδάτε το τραγούδι "Αγάπα κόρη το βοσκό και μη ΄γαπας το ναύτη". Εκείνη όμως ανένδοτη επέμενε να διαλέξει μόνη τον άντρα της.

Ο Κίτσος τι έκανε για αυτό;
Ο Κίτσος επέμεινε να την πολιορκεί με καντάδες, μηνύματα και δώρα. Μάλιστα λέγεται πως εκείνος πρωτοτραγούδησε τη "Μαγδαληνή". Παρ' όλες τις προσπάθειες του όμως, ο πατέρας της, δεν έδινε τη συγκατάθεσή του και γι αυτό αποφάσισε να την κλέψει. Η Μαγδαληνή και ο Κίτσος έφυγαν από το νησί, εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη και δε ξαναγύρισαν

Δυστυχώς δεν σώζεται φωτογραφικό υλικό από το γάμο τους, αλλά η κ. Ανεστοπούλου μας έδειξε τις φωτογραφίες του Κίτσου και της Μαγδαληνής όπως ήταν πριν γνωριστούν και αγαπηθούν









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια