Αναζητείται όνομα για τις καφέ "μούφα πασχαλίτσες"


Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος έκαναν την εμφάνιση τους οι ανοιξιάτικοι καφέ επισκέπτες. Τα "καφέ πουλλάκια" ή " καφέ μακρουλλές πασχαλίτσες των κρεμμυδιών" ή "Αυτά-τα-ζωύφια-που-κρύβονται-μέσα-στα-απλωμένα-ρούχα-και-σε-κάνουν-να-πετάγεσαι-όταν-τα-φορέσεις" έρχονται σαν μια ενδέκατη πληγή του Φαραώ για να αναστατώσουν τις γιορτές και να μας κολλάσουν πασχαλιάτικα με τόσα μπινελίκια που ρίχνουμε.


Σύμφωνα με ντόπιους επιστήμονες (γέρους), το έντομο αυτό εμφανιζόταν ανέκαθεν στο νησί κατά τα μέσα της Άνοιξης και το έβλεπε κανείς στους τοίχους και στις αυλές, στα φύλλα των φυτεμένων κρεμμυδιών και στα απλωμένα ρούχα στο σχοινί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως με αυτή την κατάσταση είναι ότι κανείς δε φαίνεται να γνωρίζει το όνομα αυτού του εντόμου με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε συχνά τις παραπάνω περιφραστικές περιγραφές. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί μια επιτροπή ονοματοδοσίας για το-περί ου ο λόγος-έντομο έτσι ώστε με το τέλος αυτής της σεζόν να υπάρχει ένα επίσημο όνομα, για να ξέρουμε και εμείς τι θα βρίζουμε.

Οι εντομολόγοι συγκλίνουν προς την άποψη πως πρόκειται για έντομο της οικογένειας των σκαθαριών ύστερα από μελέτη της διατροφής και του κύκλου ζωής του. Παρ'όλα αυτά το pascalus macruli, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, έχει μικρό μέγεθος σε σχέση με τα κοινά σκαθάρια και καφέ φτερά που του επιτρέπουν να μεταφέρεται με ευκολία στα ρούχα και στα μαλλιά μας. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως πέρα από την ενοχλητική παρουσία του, που βγάζει τα πιο ζωώδη ένστικτα σε όποιον επισκεφθεί, πρόκειται για ένα άκακο-σχεδόν χαριτωμένο- πλάσμα που δεν αξίζει οποιαδήποτε ανησυχία.

Η σελίδα μας συμβάλλει στην προσπάθεια εύρεσης ονόματος στα αγαπημένα έντομα της Άνοιξης και καλεί όλους τους αναγνώστες του να προτείνουν ονόματα έτσι ώστε να καταχωρηθεί και επίσημα ως ενδημικό έντομο της Καλύμνου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια