Φροντιστήριο Καλύμνικων υπο την αιγίδα του Δήμου (+αποκλειστικές φωτογραφίες)

                      
Η Καλύμνικη διάλεκτος, από τις πιο χαρακτηριστικές στα Δωδεκάνησα παραμένει ζωντανή αφού παρά τον εκμοντερνισμό των Ελλήνων, οι Καλύμνιοι επιλέγουν να διατηρούν τις ιδιομορφίες στο λόγο τους, τις εκφράσεις και την ιδιαίτερη προφορά τους.
Η τοπική ηγεσία, θέλοντας να ενισχύσει τη διατήρηση και τη διάδοση της διαλέκτου μας, δημιουργεί το πρώτο "φροντιστήριο καλύμνικης γλώσσας" στο νησί. "Ήρθε καιρός όλοι να γνωρίσουν τον πλούτο της διαλέκτου μας και να μιλούν όπως αρμόζει στις Καλυμνιές και στους Καλύμνιους" αναφέρει ο δήμαρχος που στήριξε την ιδέα του φροντιστηρίου και συνέχισε: "Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να καθιερωθούν τα καλύμνικα ως η κορυφαία ξένη γλώσσα στα Δωδεκανησα".

Το φροντιστήριο θα βρει στέγη, όπως όλα δείχνουν, σε κτίριο στην Πόθια ενώ αναμένεται η επέκτασή του και στο Χωριό στα μέσα του 2014. Θα υπάρχουν τμήματα για όλες τις ηλικίες ενώ τη θερινή σεζόν θα διαμορφώνονται ειδικά τμήματα για τουρίστες. Οι μαθητές καλούνται να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την καλύμνικη διάλεκτο με το χαρακτηριστικό τονισμό του "ζ" του "σ" κλπ. Είναι δεδομένο λοιπόν οτι λέξεις όπως π.χ τζάμι, κοτέτσι, σάκα απαγορεύονται και αντικαθίστανται από τις λέξεις: ζζάμι, αγουμάς, φύλακας.

Ο Αχινιός έψαξε και βρήκε φωτογραφικό υλικό απο τα βιβλία που θα έχει το Φροντιστήριο και θα πωλούνται αποκλειστικά από το Σχολικό Κέντρο:






Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. Προσκυνώ το χιούμορ σας. Μπράβο ρε παιδιά, καινούργιο συκώτι έκανα από τα γέλια. Μόνο βάστα μη δίνετε ιδέες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίστευτοι! Συνεχίστε έτσι ρε παιδιά, θα το διαδώσουμε παντού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμανα μμανα ξεφτίλλα - ε ντρέπεστε πιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμανα μμανα ξεφτίλλα - ε ντρέπεστε πιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπραβο το παιι μου! φωσκολος ηκαταντησες! ηξεκαμες μας ουλους 'πο τα γελια! α το βγαλουμε λατεμο και στα 'γγλεζζζικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να αναθεωρηθεί τώρα το βιβλίο! Ενα καλυμνάκι δεν λέει ''α πάω τουαλέτα'', αλλά ''α πάω στο (γ)καμπινέ;'',

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΠΟΥ ΚΙΑΝ ΠΑΣ ΑΚΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ ΤΗ ΛΕΡΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Η ΤΗΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟ ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΜΝΙΚΑ, ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΚΟΜΠΛΕΞ ( ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΦΕΙΣΜΠΟΥΚ ΣΤΟ KON SMALIOS ΌΤΙ ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΣΕ ΚΑΛΥΜΝΙΚΑ ΚΑΙ ΌΤΙΝΟς ΑΡΈΣΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΩΡΕ ΣΕΙΣ ΡΕΧΕΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!! ΙΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΘΥΜΑΡΙΣΣΟ ΜΕΛΙ ΘΑ ΧΕΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θελω να μαθω και εγω, αλλα δεν ειμαι στην Καλυμνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε τουαλέτα, ούτε καμπινές, ''α πάω στο μέρος;''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γω καθουμε στη ροδο που μικρος και μιλω τους καλυμνικα που το πρωι μεχρι το βραι...γιαντα μαθες τα δικα τους ειναι ψο γουστοζζικα? Να που μαθενουσι και ζαπα τη γλωσσα...πολλες φορες μιλου μου κι αυτοι τα δικα τους και κανουμε σφιναρι...αλλα σπ οτι ε κσταλαβα γαπου μας καλα γιατι εχουμε ιστορια....ενιβολοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γω καθουμε στη ροδο που μικρος και μιλω τους καλυμνικα που το πρωι μεχρι το βραι...γιαντα μαθες τα δικα τους ειναι ψο γουστοζζικα? Να που μαθενουσι και ζαπα τη γλωσσα...πολλες φορες μιλου μου κι αυτοι τα δικα τους και κανουμε σφιναρι...αλλα σπ οτι ε κσταλαβα γαπου μας καλα γιατι εχουμε ιστορια....ενιβολοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Pe ntee psos einai o roumbos pou ikame to vivlio kai mattenei ta paiacha assima logia (sfikia). A mathw psos einai a ton parw apapisw me tis petres. A faei petria a dei a to ksanakamei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες πλιο τίποτις...