Σε απεργία πείνας οι κατσίκες λόγω αναρριχητών



Έκαναν χρόνια υπομονή αλλά όπως φαίνεται ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τις κατσίκες των βουνών του νησιού μας που βλέπουν τη γη τους να καταπατείται και τα βουνά τους να απαλλοτριώνονται.
Τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί στα βόρεια της Καλύμνου (Μασούρι και πέρα) μια παράξενη άρνηση των κατσικιών του βουνού να φάνε και να πιουν. Αρχικά οι βοσκοί θεώρησαν το γεγονός ως αποτέλεσμα της εναλλαγής των καιρικών συνθηκών, αλλά πλέον είναι σίγουροι ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Τα κατσίκια πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και διεκδικούν πίσω τα βουνά τους. "Εν τρώσι τίποτις. ούτε μπαμπακόπιττα, ούτε νταρί ούτε χόρτο. Έχω παραγγελίες για 20 κιλά κοπανιστή αλλά τώρα θα πουλήσω σκούλους της σαούρας" λέει ο κυρ Γιώργος, κτηνοτρόφος από τον Αρμεό. Είναι γεγονός λοιπόν πως οι κατσίκες έχουν προβεί σε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αναρριχητές έρχονται αντιμέτωποι με κατσίκια του βουνού στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Οι εντάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, αφού όλο και κάποιο κατσίκι θα φάει ή θα αποπειραθεί να φάει το μήλο του αναρριχητή με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει το μεσημεριανό του. "Είναι απαράδεκτο να μη μπορώ να απολαύσω τη χαρά του βουνού", αναφέρει ο Τim, Βρετανός αθλητής, και συνεχίζει. "Πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ώστε και οι δύο πλευρές να μείνουν ικανοποιημένες"

Από την πλευρά τους, τα αιγοπρόβατα του Καστελιού δεν είναι διατεθειμένα να κάνουν πίσω. Με διαρκείς απεργίες πείνας εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στους τουρίστες. Kαππαρές, Μαλτέζες και όλες οι ράτσες έχουν ενωθεί σε ένα μέτωπο. Οι βοσκοί βλέπουν την παραγωγή τους να ελαττώνεται μέρα με τη μέρα ενώ σαν αποτέλεσμα η τιμή των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει πάρει την ανηφόρα. Το παραδοσιακό γαλακτοκομείο Κουμπαρά εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις. "Σε λίγες μέρες δε θα έχει μείνει ούτε ο τσίρος από το τρουλί" λέει ο ιδιοκτήτης. Επιπλέον και στο τυροκομείο Κουκουβά υπάρχει μείωση της παραγωγής κατά 54% αφού και οι κατσίκες του Άργους πήραν μέρος στον αγώνα ως ένδειξη συμπαράστασης.

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Καλύμνου είναι καθησυχαστικός: "Πιστεύουμε ότι σε ένα κλίμα ψυχραιμίας και υποχωρήσεων, θα βρεθεί μία λύση, ώστε όλοι να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις χαρές των βουνών μας. Τα ζώα μας γνωρίζουν την ανάγκη που έχουμε για τον τουρισμό και δε θεωρούμε πως θέλουν το κακό του νησιού.", αναφέρει χαρακτηριστική ανακοίνωση.  Εν τω μεταξύ με τις εντάσεις να κορυφώνονται, τόσο η αναρρίχηση όσο και η τυροκομική έχουν πάει πίσω. Αναμένουμε νεότερα και κυρίως την αντίδραση της τοπικής ηγεσίας.

                                                  



Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Πες πλιο τίποτις...