Κρούσμα γρίπης στα αιγοπρόβατα της Καλύμνου.

Αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους κτηνοτρόφους του νησιού λόγω της έξαρσης του ιού της γρίπης στα κατσίκια και τα πρόβατα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου Καλύμνου, δεν πρόκειται για νέα μορφή ιού αλλά για τον γνωστό ιό της γρίπης. Συγκεκριμένα, η ασθένεια εκδηλώθηκε όταν ένας βοσκός απο το Βαθύ άφησε τα μικρά πρόβατα να παίζουν μέχρι το βράδυ έξω, με αποτέλεσμα να ιδρώσουν και να την αρπάξουν. Επόμενο ήταν λοιπόν να κολλήσουν και τα ενήλικα μέλη της μάντρας και δεν άργησε η εξάπλωση στα διπλανά μαντριά.

Εδώ και δύο βδομάδες τα τηλέφωνα των κτηνιάτρων έχουν σπάσει από βοσκούς που ανησυχούν για τα πρόβατα και τα κατσίκια τους. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πυρετός, ξερόβηχας και μύξα ενώ σπανιότερα υπάρχει έντονο φτάρνισμα και διάρροια. Η αγωνία είναι τόσο μεγάλη που έχουν επιστρατευτεί και γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Κατσοτούρχενα δεν έχει σταματήσει να γράφει συνταγές για τα άρρωστα προβατάκια.



Σε επικοινωνία μας με τον κτηνίατρο κ. Στέλιο Πετροφίλη, ο διακεκριμένος επιστήμονας συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας πως με μία σωστή φαρμακευτική αγωγή θα περάσει η ασθένεια. Τα φάρμακα που προτείνονται είναι : ARNIDIC, ΑΣΠΙΡΙΦΙ, PONSTANI, ΚΑΙ ΜΠΕΕΠΟΝ (βλ. εικόνες).
Ιδιαιτέρως για τα μικρά, είναι απαραίτητη η παραμονή στο μαντρί για να αποφύγουν την επαφή με άλλα-πιθανόν άρρωστα ρίφια- και όπου είναι αναγκαίο να γίνονται εντριβές με οινόπνευμα στα αμελέτητα των κριών.





                                       



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Πες πλιο τίποτις...