Ξεσηκωμένοι οι αγρότες κλείνουν τα σύνορα με το Βαθύ


Με την κατάσταση να χειροτερεύει το τελευταίο διάστημα, οι αγρότες του νησιού αποφάσισαν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις κλείνοντας συμβολικά το δρόμο από και προς το Βαθύ. Σήμερα το πρωί ένας τόνος πορτοκάλια και 200 κιλά πρωτόγαλα χύθηκαν στο δρόμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Tα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού όλο και μεγαλώνουν, αλλά το αγροτικό κίνημα φαίνεται να ισχυροποιείται όλο και περισσότερο.

Στο πλευρό των αγροτών του Βαθύ, βρέθηκαν και άλλοι από τον Πάνορμο, την Ψέριμο και το Άργος και με τα κοινά τους αιτήματα έχουν διαμορφώσει ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στις εξοντωτικές πολιτικές της κυβέρνησης. Τα τρακτέρ έχουν κλείσει το δρόμο τις τελευταίες ώρες και η διέλευση από προς το Βαθύ επιτρέπεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο κόσμος δείχνει να έχει διχαστεί αφού αυτός ο αποκλεισμός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στις δουλειές όσο και για τα σχολεία των κατοίκων του Βαθύ. Οι αγρότες δηλαδή εκτός από το κράτος έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους τους συγχωριανούς τους. Τα αιτήματά τους ωστόσο-όπως υποστηρίζουν-είναι δίκαια και καλούν τον κόσμο να τους ακούσει.

Όπως και οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, οι συντοπίτες μας εναντιώνονται στα νέα μέτρα που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση με την παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για επώδυνες φορολογήσεις και ασφαλιστικές εισφορές που γονατίζουν τον αγρότη και αποδυναμώνουν τον πρωτογενή τομέα. Πέρα από αυτά, υπάρχουν και συγκεκριμένα αιτήματα που υπερασπίζονται οι Καλύμνιοι αγρότες:


  • Κατάργηση του 23% ΦΠΑ στη θρύμπη. (Η θρύμπη δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά είδος πρώτης ανάγκης για τους Καλυμνίους)
  • Καθιέρωση της τιμής του 0,50 € στα φρέσκα αυγά* ανά τεμάχιο. 
  • Επιβολή εισαγωγής μόνο των φρούτων που δεν παράγονται στο νησί.
  • Αναγνώριση της καλύμνικης κατσίκας (micromastarus martezae) ως ενδημικό είδος.
  • Παραχώρηση-ενοικίαση εκτάσεων στα Βλυχάδια για καλλιέργεια ανανά.
  • Αυστηρότεροι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά (για πάνω από 3 τρίχες στο γιαούρτι, ο πελάτης δικαιούται να μην πληρώσει)
  • Καθιέρωση ενιαίου χρώματος (απαλό βουργουνδί) για οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους πλανόδιους μανάβηδες

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσης ενώ σύμφωνα με πηγές τα σύνορα με το Βαθύ θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον για 36 ώρες ακόμη.


*έως 5 ημερών

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια