Letri Converter: H απόλυτη εφαρμογή των Καλυμνίων ελαιοπαραγωγών (εικόνες)


Μετατροπές από "τούρκικα κιλά" σε κανονικά κιλά και όχι μόνο, σε μία εφαρμογή που χρειάζεται κάθε ελαιοπαραγωγός. 


Mία ακόμη καινοτόμα ιδέα έρχεται από τους Καλύμνιους φοιτητές του S.C.a.T.A του πανεπιστημίου της Φλόριντα. Η εφαρμογή που χρειάζεται κάθε Καλύμνιος που δε θέλει να πάει αδιάβαστος στο ελαιοτριβείο, είναι πλέον κοντά μας. Το letri converter, όπως μαρτυρά και το όνομα, είναι ένας μετατροπέας μεγεθών με βασικό αντικείμενο την παραγωγή ελιάς. Πριν όμως δούμε τι ακριβώς κάνει, ας πούμε δύο λόγια για το λόγο που χρειαζόμαστε τον μετατροπέα.

Οι Καλύμνιοι παραγωγοί και ιδιαιτέρως εκείνοι της "παλιάς σχολής" συνηθίζουν να υπολογίζουν το βάρος των ελιών σε τούρκικα κιλά*.  Η συνήθεια αυτή έχει τις ρίζες της από την οθωμανική αυτοκρατορία, όπου δεν εφαρμόζονταν το μετρικό σύστημα (δηλαδή τα μέτρα, τα γραμμάρια), αλλά υπολόγιζαν με τις οκάδες, τους πήχες κ.ο.κ . Ακόμα και σήμερα δηλαδή, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υπολογίζουν με τα τούρκικά κιλά, που αντιστοιχούν σε περίπου 25 κιλά (του σημερινού, μετρικού συστήματος).

Το letri converter, έρχεται για να δώσει λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ οπαδών παλιάς-νέας σχολής με άμεση μετατροπή από τούρκικα σε κανονικά κιλά και αντίστροφα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπορεί η νέα γενιά να συνεννοείται με την παλιά και θα αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και τα σφάλματα.
Μία ακόμη χρήσιμη λειτουργία είναι ο υπολογισμός της αναλογίας ελιών - λαδιού που παράγεται στο ελαιοτριβείο, έτσι ώστε να βλέπουμε άμεσα αν οι ελιές μας ήταν "λαδερές" ή αν υπάρχουν υποψίες για υποκλοπή του λαδιού μας. Η εφαρμογή δίνει αυτόματα σχόλια σχετικά με την εκάστοτε αναλογία.

Παρακάτω θα πάρετε μια γεύση από τις λειτουργίες του letri converter. Η εφαρμογή κυκλοφορεί ήδη σε πλατφόρμες Android και Microsoft και αναμένεται σε μερικές εβδομάδες σε iOS.









Περισσότερα για το S.C.a.T.A:  σελίδα 1, σελίδα 2, σελίδα 3



*Ενα τσουβάλι ελιές συνήθως λέγεται πως είναι "ένας κιλός (τούρκικος) ελιές" και κάνει περίπου 5 κιλά (kg) λάδι. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια