Αύξηση στα κρούσματα δυσκοιλιότητας έφερε η υπερβολική κατανάλωση φραγκόσυκων


Διακοπή της κατανάλωσης συστήνουν οι γαστρεντερολόγοι, που δεν προλαβαίνουν να γράφουν συνταγές με καθαρτικό.


"Παν μέτρον άριστον" έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά όπως φαίνεται πολλοί συντοπίτες μας έχουν χάσει το μέτρο όσον αφορά τα φραγκόσυκα που καταναλώνουν. Εδώ και τρεις εβδομάδες που έχει απογειωθεί η ωρίμανση και το μάζεμα, τα κρούσματα δυσκοιλιότητας έχουν φτάσει σε ανησυχητικά ποσοστά.

Συγκεκριμένα, ένα 12% του συνολικού πληθυσμού σε ηλικίες 18-55 ετών δήλωσε κάποιας μορφής γαστρεντερική αντίδραση, αλλά το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 23,4% στις ηλικίες άνω των 55. Οι γιατροί είναι αυστηροί με τους ασθενείς και -μαζί με καθαρτικό- συστήνουν άμεση διακοπή της καλοκαιρινής αυτής λιχουδιάς. "Έχουμε περιστατικά πενηντάχρονων που έχουν να πάνε στην τουαλέτα για αρκετές ημέρες αλλά παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να τρώνε φραγκόσυκα" δήλωσε στον Αχινιό γαστρεντερολόγος ο κ.Στομαχίδης.

Από την πλευρά τους, οι Καλύμνιοι "φανατικοί" του συγκεκριμένου φρούτου εξαίρουν τη διατροφική του αξία και όχι μόνο. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Λευτέρης: "Ξέρεις πόσο δυναμώνεις όντα τρώεις 3-4 φραγκόσυκα την ημέρα σου; Ρε ούτε καφέ ούτε ρεντ μπου θέλεις μετά. Για να μη σου πω για τα βραδινά κόρπα που κάνεις. Αυτά ρώτα τη γυναίκα μου α σου πει" . Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση με μέτρο είναι απαραίτητη για όσους δε θέλουν να χάσουν το ραντεβού με την τουαλέτα τους, ενώ λόγω της αυξημένης ζήτησης ήδη παρατηρούνται ελλείψεις στα καθαρτικά στα φαρμακεία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια