43% αύξηση στις εγκυμοσύνες έφερε ο άσχημος φετινός καιρός (+ διάγραμμα)


Τη φράση "Κρύο-καιρός για δύο" φαίνεται να επιβεβαιώνει και η επιστήμη, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 
οι εγκυμοσύνες στο νησί μας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. 
Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μελέτης Πληθυσμού Δωδεκανήσου και αφορά στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2014-Φεβρουαρίου 2015. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα καθώς, όπως μας εξηγεί ο υπεύθυνος της έρευνας, οι εγκυμοσύνες εμφάνιζαν μια σημαντική πτώση λόγω της κρίσης. Ο Αχινιός επικοινώνησε με το Ι.Μ.Π και έχει τα αποτελέσματα της έρευνας με ενθαρρυντικά δείγματα για το νησί μας.


Στον παραπάνω πίνακα βλέπετε ότι η Κάλυμνος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις εγκυμοσύνες σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα-πράγμα το οποίο περιμέναμε-αφού πρόκειται για το πιο ερωτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι όλα τα νησιά έχουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή αύξηση στις εγκυμοσύνες, παρά την κρίση και τη μετανάστευση.
Από το Αγαθονήσι έως το Καστελόριζο όλα τα νησιά του νομού μας παρουσιάζουν άνοδο (μικρή ή μεγάλη) και οι ερευνητές έχουν πλέον αφοσιωθεί στην ερμηνεία των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Τι μπορεί να ευθύνεται για αυτή την αλλαγή στα ποσοστά; Είναι τυχαίο;

Ο κ. Ευκλείδης Γραφόπουλος, στατιστικολόγος και υπεύθυνος της έρευνας, θεωρεί πως δε μπορεί να είναι τυχαία η αύξηση σε όλα τα νησιά και ερευνά παράγοντες που επηρέασαν συνολικά την περιοχή: "Έχουμε καταλήξει σε δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ο καιρός. Είναι γεγονός πως φέτος είχαμε άσχημο καιρό καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα, μέχρι και τώρα και τα ζευγάρια δεν είχαν πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες εγκυμοσύνες καταγράφονται τις ημέρες με κρύο ή καταρρακτώδη βροχή"

Παραπάνω βλέπουμε την αύξηση που εμφανίζουν οι εγκυμοσύνες κατά τις περιόδους με κακό καιρό

Ο δεύτερος παράγοντας σύμφωνα με τον κ.Γραφόπουλο είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Η θετική επιρροή του νέου πρωθυπουργού στην πλειοψηφία του κόσμου, είναι πιθανό να επηρέασε τη διάθεση των πολιτών και να έφερε ελπίδα στα σπίτια και... τα κρεβάτια. "Αν μπορούσαμε να αποδώσουμε τα εύσημα σε ένα πρόσωπο, αυτό θα ήταν σίγουρα ο κύριος Βαρουφάκης. Το πηγαίο σεξ-απίλ και το ιδιαίτερο στυλ του έχουν δώσει στους Έλληνες αυτό που ήθελαν από τους πολιτικούς" αναφέρει.



Στο πάνω γράφημα παρατηρούμε την αύξηση στις εγκυμοσύνες μετά τις εκλογές και ανάλογα με τις πολιτικές δραστηριότητες της νέας κυβέρνησης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια