Κώος ιστορικός:''Έξι ήταν οι παρθένες του σπηλαίου και όχι επτά'' (+φωτογραφία)

Σε μια συγκλονιστική "αποκάλυψη" προέβη ο γνωστός ιστορικός και διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών κ.Ιωακείμ Μάλιας, ο οποίος αμφισβητεί το γεγονός του χαμού 7 παρθένων στο σπήλαιο της Καλύμνου και υποστηρίζει πως οι παρθένες ήταν τελικά 6, αφου μία από τις 7 ήταν παντρεμένη


Το σπήλαιο των 7 παρθένων είναι ένα απο τα γνωστότερα της Καλύμνου και οι θρύλοι και οι αφηγήσεις των παλαιοτέρων κάνουν μεγαλύτερο το ενδιαφέρον του κόσμου για το συγκεκριμένο σπήλαιο. Η ιστορία των 7 κοριτσιών που χάθηκαν αναζητώντας καταφύγιο από τους πειρατές, συναρπάζει ακόμα και σήμερα μικρούς και μεγάλους. Αυτή η ιστορία όμως έχει ένα σφάλμα σύμφωνα με τον καθηγητή ιστορίας Ιωακείμ Μάλια, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε το νέο του βιβλίο "Μύθοι και Θρύλοι της Δωδεκανήσου"

Σε μια επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Μάλια, τον ρωτήσαμε για το κεφάλαιο του βιβλίου στο οποίο αναφέρεται στο σπήλαιο της Καλύμνου

Στο 6ο κεφάλαιο αναφέρεστε στο Σπήλαιο των 7 παρθένων αλλά δεν το αποκαλείτε έτσι σε κανένα σημείο. Γιατί συμβαίνει αυτο;

Δεν ήταν 7 οι παρθένες του θρύλου. Σύμφωνα με τα διασωθέντα στοιχεία, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μία εξ αυτών είχε σχέση με άνδρα και πιθανόν ήταν παντρεμένη. Εχουμε στην κατοχή μας ένα μοναδικο ντοκουμέντο από εκείνη την περίοδο. Μια φωτογραφία που, απεικονίζει τις 7 φίλες λίγες μέρες πριν τον τραγικό χαμό τους.
Στη φωτογραφία (έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία) διακρίνονται επτά νεαρές κοπέλες ηλικιών 15-20. Όλες φορούν άσπρα εκτός από μία, που φοράει ένα σκουρόχρωμο φόρεμα. Αυτή πιθανότατα είναι η Αγγελική. Το μόνο που γνωρίζουμε για αυτήν είναι ότι ήταν αδερφή της Iωάννας (τέρμα δεξιά στη φωτογραφία) και είχε σχέση με άνδρα.



Θέλετε να πείτε ότι ήταν παντρεμένη;
Πιθανότατα. Πιστεύω μάλιστα ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στο γάμο της. Βρίσκονται στην περιοχή της Σκάφης, κοντά στο μαγαζί της Κοκόνας, που υπήρχε από τότε.

Πως εξηγείτε το γεγονός ότι υπήρχαν φωτογραφίες τόσο παλιά στην Κάλυμνο;

Δεν είναι παράξενο αν σκεφτούμε ότι οι μισοί και πλέον άνδρες ήταν ναυτικοί και συνεπως πολυταξιδεμένοι. Οι αδερφοί των κοριτσιών ήταν όλοι ναυτικοί. Ένας από αυτούς είχε φέρει μαζί του τη φωτογραφική μηχανή

Πιστεύετε οτι η ονομασία του σπηλαίου θα πρέπει να αλλάξει;
Ναι, από τη στιγμή που αποδεδειγμένα δεν ήταν 7 παρθένες, θα πρέπει έστω να λέγεται "Το σπήλαιο των 6 παρθένων και της μίας παντρεμένης"

Η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση ενώ κύκλοι του δημάρχου κάνουν λόγο για συκοφαντίες από πλευράς της Κω και προσπάθεια σπίλωσης των κοριτσιών για δημιουργία εντυπώσεων. Από την άλλη πάντα, ο δήμαρχος της Κω δηλώνει άγνοια για το γεγονός και για το πρόσωπο του κ.Μάλια ενώ πρότεινε στο δήμαρχό μας να επισκεφθούν μαζί το σπήλαιο για να μάθει και εκείνος την ιστορία και παράλληλα να χαμηλώσουν οι εντάσεις.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια