Έρευνα: το 70% των εργατών του δήμου πάσχουν από ίλιγγο

                                  
Όταν ακούμε δημοτικά έργα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι εργάτες καθισμένοι σε μια σκιά να κοιτούν τους περαστικούς στο δρόμο. Πόσο κατακριτέα είναι αυτή η στάση και γιατί οι άνθρωποι αυτοί δικαιολογούνται; Η σελίδα μας ασχολήθηκε ενδελεχώς με το θέμα αυτό που κρύβει πολλές άγνωστες παραμέτρους.




Το "Ένας σκάβει-πέντε κάθονται" είναι μια γνωστή φράση που λέμε πολλοί βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους στο δρόμο. Βγαίνοντας έξω, επισκεφθήκαμε τοποθεσίες στις οποίες εκτελούνται δημοτικές εργασίες. Προσπαθήσαμε να μάθουμε από τους εργάτες το λόγο της περίεργης αδράνειας και στασιμότητας. Εκεί είδαμε μια αλήθεια που μέχρι τώρα αγνοούσαμε: Περίπου 3 στους 4 εργάτες που δουλεύουν για το δήμο μας πάσχουν από ισχυρούς ιλίγγους.

Πως επιδρά ο ίλιγγος στους δημοτικούς εργάτες;
Ένας εργάτης ξεκινά το πρωί γεμάτος ευχαρίστηση και όρεξη για δουλειά. Πριν αρχίσει τη δουλειά στις 8 το πρωί, πίνει ένα καφεδάκι μέχρι τις 9 για να πάει καλά η μέρα. Αρχίζει την εργασία που έχει και αργεί όσο περισσότερο γίνεται- οι δουλειές πρέπει να γίνονται προσεκτικά- αλλά μετά από λίγο οι ζαλάδες του ιλίγγου κάνουν την εμφάνιση τους. Χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, νιώθει να χάνει το φως του, δε ξέρει αν είναι από τις Ελιές ή από τον Άγιο Μάμα. Προσπαθεί να ακουμπήσει κάπου το κορμί του για να ηρεμήσει και αν δεν τα καταφέρει, θα τον βοηθήσουν οι άλλοι εργάτες που κάθονται και τον βλέπουν.

Τι γίνεται μετά την εκδήλωση ενός ιλίγγου;
Ο εργάτης στον οποίο έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα που είπαμε, κάθεται σε μια σκιά και περιμένει να περάσουν 2 με 60 λεπτά τουλάχιστον για να σηκωθεί με ασφάλεια. Εν τω μεταξύ σηκώνεται ο επόμενος στη σειρά για να κάνει την εργασία του και οι άλλοι τον παρακολουθούν ώστε να είναι έτοιμοι για τις δικές του ζαλάδες. Δεν κάθονται απλά. Προσέχουν τη σωματική ακεραιότητα του συναδέλφου τους.

Είναι μεταδοτικός ο ίλιγγος;
Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και προσβάλλει τον ένα εργάτη μετά τον άλλο. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία και δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι τα συμπτώματα σταματούν μετά τις 6 το απόγευμα.

Κάθε μία ώρα πρέπει να υπάρχει ένα διάλειμμα για ξεκούραση και ανασυγκρότηση. Η δουλειά είναι σκληρή και η ορθοστασία της δουλειάς την κάνει σκληρότερη. Ο δήμος σκέφτεται να αυξήσει τους εργάτες για να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση καθώς και να προσφέρει επίδομα καθισιού σε όσους εργάτες "πιάνονται" καθισμένοι τόση ώρα.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια