Αποκαλυπτικό ρεπορταζ: Οι λόγοι της μειωμένης ρίψης δυναμιτών το Πάσχα


Είναι γεγονός πως φέτος το Πασχαλινό μας έθιμο ήταν φτωχότερο, καθώς οι δυναμίτες που έπεσαν ήταν αισθητά λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Τι έφταιξε όμως; Ο Αχινός ασχολήθηκε με το θέμα και παρουσιάζει τις πιθανότερες αιτίες.


Το βράδυ της Κυριακής, βρεθήκαμε στην Πλατεία-άλλοι για τους δυναμίτες, άλλοι για τους παραδοσιακούς χορούς και άλλοι για το νυφοπάζαρο (που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία). Αυτό που παρατήρησαν όμως όλοι ήταν πως δεν κράτησαν πολύ οι δυναμίτες. Η σεναριολογία όλο και φουντώνει δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έθιμο που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Ο Αχινιός βγήκε στο δρόμο, ρώτησε συμπολίτες μας και έκανε μια πλήρη έρευνα για τα πιθανά αίτια.

Τα μεγάλα έξοδα
Κάτι που ίσως δε ξέρουν πολλοί είναι οτι οι δυναμίτες είναι παράνομοι μεν, ακριβοί δε. Το κόστος κατασκευής είναι αρκετό και ειδικά τώρα που πολλοί έχουν φύγει, η διατήρηση του εθίμου (και συνεπώς τα έξοδα) πέφτει σε λίγους. Προφανώς κανείς δεν θα ζητήσει βοήθεια από τρίτους καθώς το κύκλωμα των δυναμιτάδων είναι κλειστό και λειτουργεί με εχεμύθεια και προσωπική εργασία.

Το πάρτι της νίκης
Είναι μια φήμη που κυκλοφορεί στα κυκλώματα των δυναμιτάδων. Το Μ.Σάββατο, μέλη της παράταξης υποψηφίου δημάρχου ανέβηκαν στον Άγιο Σάββα και αγόρασαν μεγάλη ποσότητα δυναμιτών έναντι μεγάλου ποσού. Όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται για τη γιορτή της νίκης του συγκεκριμένου υποψηφίου στις εκλογές. Υπάρχουν πληροφορίες πως τα εκρηκτικά είναι κρυμμένα σε γραφείο του νοσοκομείου αλλά δεν επιβεβαιώνονται.

Σαμποτάζ από την "πάνω γειτονιά"
Που πέφτουν οι δυναμίτες; Στην Πόθια.
Και που αλλού πέφτουν; Στο Κάστρο.
Και πού είναι το Κάστρο; Στο Χωριό
Οι Χωριανοί φέτος μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι των δυναμιτών με σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Δεν είναι λίγοι οι Χωριανοι δυναμιτάδες που δεν κατέβηκαν φέτος την Κυριακή του Πάσχα σαν αντίδραση για την περιθωριοποίηση της Χώρας. Η αστυνομία ξαναφέρνει στο φως την υπόθεση της οργάνωσης 17 Σβυνέλλι η οποία φαίνεται πως έχει στην κατοχή της πάνω από 100 φωτιές.

Ο φόβος της κατάσχεσης
Μετά το σάλο που προκάλεσε η κατάσχεση μεγάλης ποσότητας σκορδακίων από κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Πασχαλινού Εγκλήματος, πολλοί ήταν αυτοί που φοβήθηκαν για την κατοχή των δυναμιτών. Κάποιοι γονείς, θορυβημένοι από τις συλλήψεις των παιδιών τους, απέσυραν τους δυναμίτες τους και αρκέστηκαν στην παρακολούθηση του θεάματος..από μακριά. Πάντως οι άντρες του ΣΔΠΕ δεν έκαναν την εμφάνιση τους, την ώρα που τα ρεπορτάζ τους θέλουν να σουβλίζουν αρνί σε χωράφι στο Άργος.

Το Ριφιφί από τις παρατάξεις
Με την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων δημάρχων να δυναμώνει, ενισχύονται οι φήμες που θέλουν μεγάλο μέρος των δυναμιτών να καταλήγει στις αποθήκες των προεκλογικών κέντρων. Είναι γνωστό άλλωστε πως στο νησί μας είθισται να ρίχνονται πολλοί δυναμίτες στις προεκλογικές ομιλίες. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να δούμε μία δεύτερη "Κυριακή του Πάσχα" τις ερχόμενες μέρες σε μια προεκλογική συγκέντρωση.

Αντίδραση στην "αποκαθήλωση" του Αυγού
Ο σημαντικότερος και πιο ουσιαστικός λόγος αφορά την αφαίρεση του περίφημου Αυγού από την Πλατεία. Ένα μνημείο για το νησί μας, δεν πρόλαβε ούτε το Πάσχα να μείνει και αυτό δε θα περνούσε έτσι απλά. Σαν ένδειξη διαμαρτυρίας, έπεσαν από το λόφο της Ανάστασης συνολικά 64 δυναμίτες, όσες και οι ώρες που έμεινε στην Πλατεία το Αυγό. Όπως αναφέρει και ο Κώστας (δυναμιτάς από τα Βασιλικά): "Ήβαλε ντο 3 μέρες και μόλις το 'βγαλε ήδειασε η Πλατεία. Άμα ήτον έτσι α μην το 'βαζε ξετελεμένα"

Το Πάσχα μας αφήνει πλέον και αναμένεται μια άκρως ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια