Απαγορεύεται η κατανάλωση αλισφακιάς έως το τέλος Οκτωβρίου


Την καθολική απαγόρευση της χρήσης αλισφακιάς αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από παρότρυνση της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στην Κάλυμνο.
Τα φώτα της δημοσιότητας αναμένεται να τραβήξει και φέτος το νησί μας, αφού για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το The North Face Kalymnos Climbing Festival. Oι περασμένες διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία γι αυτή η φετινή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τόσο σε συμμετοχή αθλητών, όσο και σε κύρος, αφού θα δώσουν το παρόν οι μεγαλύτερες προσωπικότητες από το χώρο της αναρρίχησης παγκοσμίως.
Η οργανωτική επιτροπή της North Face κατέθεσε ένα υπόμνημα βάσει του οποίου θα πρέπει να κινηθεί ο δήμος μας την περίοδο του φεστιβάλ. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και το ζήτημα της χρήσης της αλισφακιάς, ενός βοτάνου που βρίσκεται σε αφθονία στα βουνά της Καλύμνου. Συγκεκριμένα το έγγραφο:


Mε λίγα λόγια οι διοργανωτές αναφέρονται στο γεγονός πως πολλοί αναρριχητές προτιμούν να καπνίζουν αλισφακιά (αφού είναι δωρεάν άλλωστε και όχι παράνομο) όταν τελειώσουν το σκαρφάλωμα για να χαλαρώσουν από τη μεγάλη ένταση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εμφανίζονται συμπτώματα υπερβολικής ευφορίας, παραισθήσεων και σεξουαλικής προδιάθεσης προς τις κατσίκες. Κλείνοντας, καλούν τη δημοτική αρχή να λάβει τα μέτρα της για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των αναρριχητών.
Μετά από αυτή την επιστολή, ο δήμος Καλυμνίων ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση της κατανάλωσης της αλισφακιάς μέχρι την παρέλευση του τουρνουά, ώστε να μην επηρρεάζονται οι αναρριχητές και να διεξαχθεί το φεστιβάλ με ασφάλεια και διαφάνεια. Οι αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού δεν έλειψαν αφού τη συγκεκριμένη εποχή, η αλισφακιά έχει την τιμητική της τόσο στην κατανάλωση όσο και στο εμπόριο.
"Α πάσι α μαζέψουσι καένα σκούπιδο και α φήσουσι την αλισφακιά καταμένη" λέει στον Αχινιό η κυρία Κατίνα που εδώ και χρόνια πουλάει βότανα σε τουρίστες. Ο Κύριος Σταύρος έχει να κάνει με τους αναρριχητές "Ε φτάνει που ΄ναι πετσί και κόκκαλο, καπνίζουσι τώρα και την αλισφακιά. Α τους δώκω μυζήθρα 'ε θέλουσι, κάνουσι λέει δίαιτα. Άμα τους βρεις λαχανικά και αλισφακιά σκαρτάσουσι από τη χαρά ντος"
Η απαγόρευση θα λάβει τέλος μετά τον Οκτώβρη, οπότε και θα έχουν απομακρυνθεί οι αναρριχητές του φεστιβάλ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η απαγορευσει ισχυει και για τους φοιτητες; γιατι θελει να μου στειλει αλισφακια η μάνα μου :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες πλιο τίποτις...